Burun Estetiği
Estetik burun ameliyatı veya burnu yeniden şekillendirme, estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak uygulananıdır Burun yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli unsurdur ve doğal görünmesi gerekir. Buruna şekil vermek için uygulanan burun estetiği ameliyatlarıyla burun kemerinin veya burun ucunun şekli değiştirebilir, burun küçültebilir veya büyütebilir, burun delikleri küçültebilir. Ayrıca soluk almada sorun oluşturan polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi problemler de giderilir.
Burun estetiği ameliyatı kişisinin yüz ifadesinde önemli bir değişim sağlayacağı için öncelikle hastanın bu operasyona kendini hazır hissetmesi gerekir. Bu durum burun estetiği operasyonunda ilk aşamadır.
Burun estetiği operasyonlarında altın kriter hekimin tecrübesi ve yeteneğidir. Bu nedenle operasyonun belki de en önemli aşaması doğru hekimi bulmak ve tercih etmektir.
Burun estetiği operasyonlarında bir diğer dikkat edilecek nokta ise teknolojinin bütün avantajlarından yararlanma fırsatıdır. Günümüzde birçok klinikte görsel animasyon programları ile sahip olacağınız yeni burunu görebilme şansına sahipsiniz. Böyle bir avantaja sahip olduğunuzu asla unutmayın. Bu tekniklerle elde edilen görüntülerin fikir vermek amaçlı olduğunu da unutmamak gerekir.
Burun estetiği operasyonlarında kullanılan malzemeler de oldukça önemlidir. Özellikle iyi hastane ve anestezi şartlarında ve en az travma ile gerçekleştirilen ameliyatlar ve sonrasında özel atellerin kullanılması daha hızlı ve sorunsuz bir iyileşme süreci konusunda hastaya yardımcı olmaktadır.
Burun estetiği operasyonlarında ameliyat planı tamamen kişiye özel olarak planlanmalıdır. Çoğu zaman hastalar tarafından örnek burun profilleri talep edilse de hastaya en uygun burun yapısının kendi yüz hatlarıyla orantılı olarak saptanacağı ve bu süreç sonunda ideal noktaya ulaşılacağı anlatılmalıdır. Yine bu noktada, hekimin tecrübesi oldukça ön plana çıkmaktadır.
Burun estetiği konusunda bilinmesi gereken bir diğer önemli detay ise bu operasyonların sadece estetik amaçlı olmadığıdır. Burunun akciğerlere gönderilen havanın kalitesini ayarlayan bir organ olduğunu ve bu nefes yolunda oluşan bozuklukların da burun estetiği ameliyatları ile birleştirilip sağlıklı ve işlevsel bir burun yapısına kavuşulabilinmektedir. Ayrıca burun ameliyatları ile orta yüzü ilgilendiren, göz çevresi, yanak ve dudakların da değişeceğini bilmekte fayda var.
Estetik Burun Ameliyatı Ne Zaman Faydalıdır?
Estetik burun ameliyatı dış görünüşü güzelleştirirken kendine güveni de artırır. Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir. Birçok cerrah, buluğ çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 14 -15 yaş civarı erkekler için ise biraz daha geçtir.
Estetik burun ameliyatı nasıl yapılıyor?
Estetik burun ameliyatı genellikle 1 – 3 saat sürer. Ameliyat esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak çatısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişecektir. Son olarak deri, oluşturulan çatının üzerine adapte edilecektir. Çoğu plastik cerrah estetik burun ameliyatında açık tekniği kullanmayı tercih eder: Burun deliklerini birbirinden ayıran, dik doku bandı üzerinde küçük bir kesi yaparlar.
Ameliyat tamamlandığında burun üzerine burnun yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir plastik atel uygulanacaktır. Burnun içindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bölme olan septumu sabitleştirmek için, burnun içine tamponlar veya yumuşak silikon aletler konulabilir.
Ameliyattan sonra hastayı neler bekliyor?
Ameliyattan sonra ilk 24 saat boyunca yüz şişmiş hissedilir, nadiren burun ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrısı olabilir. Herhangi bir ağrı olduğunda cerrahın verdiği ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınacaktır. İlk gün için tuvalete gitmek dışında baş yüksekte olacak şekilde yatakta yatılması veya olabildiğince günü oturarak geçirmesi önerilir.
Gözlerin etrafındaki morarma ve şişlik 2 veya 3 gün sonra en belirgin hale gelecektir, soğuk kompres azaltacak ve daha iyi hissetmeyi sağlayacaktır. Şişlik ve morlukların çoğu 4. Günden itibaren kaybolacaktır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca genellikle burun deliklerinden çok hafif bir sızıntı olur ve birkaç hafta da burunda hafif tıkanıklık hissedilir.
Cerrah dokuların iyileşme süresi boyunca, bir hafta veya daha uzun süre için sümkürmemenizi (burnunuzu silmemenizi) isteyecektir. Şayet burun içinde tampon varsa, birkaç gün sonra alınacak ve kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Bir veya bazen ikinci haftanın sonuna doğru tüm pansumanlar ve burnunuzun üzerindeki alçı atel alınmış olacaktır.
Normal hayata ne zaman dönülür?
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşır ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilir. Genellikle yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, jimnastik, cinsellik -kan basıncınızı yükseltecek herhangi bir hareket) iki ila üç hafta kaçınmanız, 8 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte yakmaktan kaçınmanız gerekir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olmalısınız. İhtiyaç olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gözlük için durum farklıdır. Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır. Doktorunuz, iyileşmenizdeki gelişmeyi kontrol etmek ameliyattan sonraki bir ay süresince sizi sık sık kontrole çağıracaktır.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Bakım Rehberi
Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşır.
- Ameliyattan sonra burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresini doktorunuz belirleyecektir.
- Yeterli sıvı almanız önemlidir. Yudum yudum içeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kamış kullanmayın. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyin. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanın.
- Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanın. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayın.
- Burnunuzdaki pansumanlar duruyorsa uyurken veya dinlenirken başınızı, en az iki yastık olacak şekilde yüksekte tutun. Mümkün olduğu kadar, gün boyu başınızı dik tutmaya özen gösterin; bu normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Burnunuzdan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu pembe /açık kırmızı renkli olacaktır, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.
- Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde iki kat plaster ve bir atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmayın ve bozmayın; bir hafta içerisinde doktorunuz tarafından çıkarılacaktır.
- Burnunuzun altındaki küçük tampon, gerektikçe değişebilir (veya hiçbir kanama yoksa çıkarılıp atılabilir).
- Burun deliklerinizi ovalamayın veya burun silmeye teşebbüs etmeyin. Ellerini burnundan uzat tutmak sizin için iyi bir kural olacaktır. Burnunuzu çarpmamaya özen gösterin. Önden düğmeli kıyafetler giyin. Tişörtlerden ve balıkçı yaka giyeceklerden uzak durun.
- Dişlerinizi dikkatle fırçalayın ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanın. Dudaklarınızı büzmeyin veya üst dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya çalışmayın.
- Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (özellikle küçük çocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçının.
- Bir ay süre ile direkt güneş ışınına maruz kalmaktan kaçının.
- Burnunuzun dışındaki pansumanlar çıkarıldığında çevre dokularda bir miktar şişme ve renk değişikliği fark edeceksiniz. Burnunuz şiş ve ucu yukarı dönmüş görülebilir. Bu zamanla kendiliğinden düzelecektir.
- Burnunuzun ucunda ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu birkaç hafta içinde kaybolacaktır.
- Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burnunuzu nazikçe günde 2-3 kez kulak temizleme çöpü ile musluk suyu kullanarak temizleyebilirsiniz. Kulak temizleme çöpünü burun deliğinizden yukarı doğru sokmayın.
- Tamponlar alındıktan sonra dahi, burnunuz tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta süre ile burnunuzu sümkürmeye teşebbüs etmeyin. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapın. Burun spreyleri veya damlaları kullanmayın. Şayet hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız açık hapşırın.
- Pansumanlar alındıktan sonra normal iş hayatınıza dönebilirsiniz (yaptığınız işin türüne bağlı olarak). Küçük berelerin gizlenmesine yardımcı olmak için makyaj kullanılabilir.
- Ameliyat sonrası randevularınızın hepsine gittiğinizden emin olun. Bunlar, doktorunuzun iyileşmenizi ve burnunuzun gelişimini takip etmesi ve burnunuzun görünümündeki gelişimi değerlendirmek için çekilecek ameliyat sonrası fotoğraflar için gereklidir. Ameliyat sonrası randevular, genellikle ameliyattan 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 6 aya verilir.
- Ameliyat sonu zorunlu olmadıkça iki ay gözlük kullanmayın. Gözlükler sadece alçı tel yerindeyken takılabilir. Bu dönemden sonra bir parça bantla alnınıza asılmalıdır. Bunun nasıl yapıldığı size gösterilecektir.