Yağ Enjeksiyonu
Yağ greft transferi yani yağ enjeksiyonu vücudun herhangi bir bölgesinden alınan yağ dokusunun başka bir bölgeye enjekte edilmesi işlemidir. Yüzün çökük olan kısımlarını şişirmek, doldurmak, çökük yara izlerini düzeltmek, dudak kalınlaştırmak, elmacık kemiklerini belirginleştirmek için uygulanır.
Kilo verme ya da hormonal değişikliklere bağlı olarak yüzde cilt altı yağ dokusu kaybolabilir. Bunun sonucu olarak ciltte kırışık ve sarkmalar meydana gelebilir. Bu kırışık ve sarkmalar yağ enjeksiyonlarıyla kısmen tedavi edilebilir. Ancak bugüne kadar yapılan uygulamalarda yağ enjeksiyonlarının başarı oranlarını ortalama yüzde 20’lerdeydi, hastalara 3-5 seans yağ enjeksiyonu gerekiyordu. Her seansta karından ya da bacaktan yağ alıp yüze enjekte etmek gerekiyordu. Ve yağlar fazladan alınıp enjekte edilmeyen bölüm diffirize konarak saklanıp ortalama 3 ayda bir enjekte ediliyordu. Her seferinde ameliyatla yağ enjeksiyon uygulanması hasta için hem mali hem de sağlık açısından risk oluştururken diffirizde saklayarak yağın yeniden enjekte edilmesi kriyobiyoloji (dondurarak saklama) ilkelerine aykırı olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Şimdi ise durum değişti. Yeni gelişen teknolojiyle yağlar/dokular kriyobiyoloji esaslarına göre özel işlemden geçirilerek bir seneye varan sürelerle canlılığından hiçbir şey kaybetmeden saklanabiliyor. Ve hastalar bir kez ameliyat olduktan sonra bir daha ameliyata gerek olmuyor. Çünkü dondurularak özel bir saklama alanında saklanan yağlar istenilen zamanda kullanılabiliyor. Bu sayede yağ enjeksiyonları gün içinde anestezi gerektirmeden 15-20 dakikalık bir uygulamayla yapılabiliyor. Ve ameliyatla elde edilen hedefler gerçekleşebiliyor.
Yağ saklama nasıl yapılıyor? (YAĞ BANKACILIĞI)
Bugüne kadar yapılan uygulamalarda yağ dokuları -20 ile -80 derecede doğrudan dondurularak saklanıyordu. Ancak bu işlem hücre içindeki suyun kristalleşmesine neden oluyor ve kristal parçacıklar da hücre zarına zarar vererek aslında hücreyi parçalayarak ölmesine neden oluyordu.
Dolayısıyla aslında yağ hücreleri saklanırken yağ bankacılığı için yapılması gereken işlem, hücre içindeki suyun dışa alınıp yerine hücreye zarar vermeyen ve donarken kristalleşmeyen özel biyo uyumlu sularla yer değiştirilmesidir. Bu işlem yapıldıktan sonra kademeli olarak dokunun ısısı eksi 40 derecelere indirilmekte ve sonra eksi 80 eksi 196 derecelerde 5yıl – ömür boyu saklanabilmektedir. Bu hücre veya dokulara ihtiyaç olması durumunda yağ bankasında aynı işlem tersi yönde uygulanıp önce kademeli olarak artık 4 dereceye ısısı yükseltilip daha sonra içerisindeki kimyasal su geri alınıp yerine fizyolojik su konularak hücrenin yeniden hayata dönmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde hücre canlılığında hiçbir kayıp olmadan yeniden kullanım mümkün olabilir. Bu teknoloji dışında yapılan tüm saklama işlemlerinde hücrenin 8-12 saatten sonra canlılığını koruması ve dolayısıyla vücuda yeniden verildiğinde herhangi işlem göstermesi ihtimali yoktur.